среда, 15 августа 2018 г.

Alăptarea, ca o mândrie. Povestea Elenei Leșcu, femeia care nu s-a lăsat până nu a învățat arta de a alăpta


Alăptarea, ca o mândrie. Povestea Elenei Leșcu, femeia care nu s-a lăsat până nu a învățat arta de a alăpta
foto: Irina Spinei
Pentru Elena decizia de a alăpta a fost una naturală. Încă de când își planifica un bebeluș știa că anume laptele matern va fi hrana lui în primele luni de bază. „Alăptarea este un proces minunat, prin intermediul căruia mama îi oferă copilului toate elementele necesare unei creșteri și unei dezvoltări bune. În clipa în care am devenit mamă nu avea nicio îndoială că îmi voi alăpta copilul”, povestește femeia.
foto: Irina Spinei
Când pe lume a venit Milana, ceea ce Elena își imagina că va fi un proces magnific, s-a transformat într-o adevărată dezamăgire însoțită de durere și de remușcări: „De la maternitate am fost externată după trei zile de la naștere. Laptele încă nu venise, și recunosc că am avut unele porniri de a-mi hrăni bebelușul cu formula de lapte. Aceste idei, însă, mă întristau nespus, întrucât eu erau deja hotărâtă să alăptez. Soțul a cumpărat ceaiuri pentru sporirea lactației, pe care eu am început să-l beau cu multă insistență. A doua zi sânii meu au fost inundați la propriu, iar eu simțeam durere și presiune”, își amintește Elena.
Tânăra mamă recunoaște că aceste stări au panicat-o, dar din fericire una dintre prietenele sale i-a sugerat să apeleze la serviciile unui consultant în alăptare. Specialistul i-a explicat că  laptele matern apare la majoritatea femeilor în primele 2-3 zile după naștere, iar acest proces nu poate fi grăbit de ceaiurile pentru lactație. De cele mai multe ori, apariția laptelui matern în urma consumului de ceaiuri care ar stimula lactația nu este decât o coincidență.

foto: Irina Spinei
„Un profesionist cu literă mare, Alina Șmurun m-a ajutat nu doar psihologic, dar și fizic. După ce mi-a sugerat ce să fac pentru a regula lactația, m-a învățat cum să alăptez corect. Peste o săptămână, am fost internată la spital, în consecința complicațiilor legate de naștere. Și de această dată Alina Șmurun a fost alături de mine și m-a ajutat din nou să-mi pot alăpta bebelușul, necătând la tratamentul ce urma să îl primesc”, spune Elena.

Împreună cu alte câteva tinere mame, Elena  a acceptat provocarea proiectului „Mămica Alăptează” și a alăptat în parc. „ A fost o experiență inedită, o atmosferă relaxată. Mi-a fost destul de simplu să-mi alăptez fetița într-un loc public. Asta pentru că zilnic, atunci când ies la plimbare, găsesc un loc liniștit și îi ofer copilului meu tot ce-i mai bun-laptele matern. Apropo, să trec peste rușinea de a-mi descoperi o parte din sân în public m-a ajutat, de asemenea consultantul în alăptare”, mărturisește femeia.

foto: Irina Spinei
Milana zâmbește dulce la sânul mamei sale, iar inima Elenei este plină de mulțumire, de recunoștință și de un pic de mândrie. A reușit.



Irina Harea-Mardari

Fotografă:





Комментариев нет: