вторник, 5 февраля 2019 г.

Consultantele în alăptare Mămica Alăptează fac voluntariat la Centrului Mamei şi a Copilului

Consultantele în alăptare Mămica Alăptează fac voluntariat la Centrului Mamei şi a Copilului

foto: Irina Spinei

În cei patru ani de existenţă a proiectului „Mămica Alăptează”, în viaţa consultanţilor în alăptare au avut loc multe evenimente importante. În afara creșterii culturii de adresare la un consultant în alăptare în țara noastră, tot mai multe mame cunosc despre serviciile Mămica Alăptează şi recomandă consultantele în alăptare și organizația, iar la momentul dat am ajuns să fim cunoscuţi şi recomandaţi chiar şi de cadrele medicale. 


foto: Irina Spinei
În cei patru ani, împreună cu medicii, au fost realizate multe proiecte frumoase în beneficiul copiilor. Un astfel de proiect este colaborarea cu Centrul Mamei şi a Copilului, în cadrul căruia consultanţii în alăptare oferă asistenţă voluntară în secţiile postnatale. Se cunoştea demult cât de importante sunt primele alăptări, dar era important de a implementa în practică susținerea și consultarea mamei în alăptarea nou-născutului.
Bunăoară, maternitatea Institutului Mamei şi Copilului este prima maternitate care ne-a mers în întâmpinare şi ne-a susţinut în această direcţie. Începând cu noiembrie 2018 consultantele în alăptare oferă consiliere gratuită mamelor ce doresc să-şi alăpteze nou-născuţii, în cadrul controalelor medicale de rutină. Consultațiile au loc de două ori pe săptămână, în toate secţiile postnatale din cadrul celor 4 nivele ale maternității.
Consilierea include răspunsuri la diverse întrebări, ajutor în ataşarea la sân a bebeluşului, ajutor în stoarcere, totodată, dacă este necesar, sprijin în încetarea lactaţiei în situaţiile în care bebeluşul nu mai există sau starea de sănătate a mamei nu permite alăptarea.
Este îmbucurător faptul că multe mame deja ne aşteaptă, fiindu-le sunt cunoscut numele consultanților şi al organizaţiei noastre. Cineva dintre ele a fost la seminarele Mămica Alăptează, cineva ne urmăreşte pagina de facebook sau instagram. Iar aceasta este un lucru extrem de valoros pentru noi!
Aducem multe mulţumiri conducerii Centrului Mamei şi a Copilului, în special directorului – domnul Sergiu Gladun, pentru că ne-a oferit posibilitatea de a crea o astfel de colaborare, şi personal doamnei Svetlana Dobrea – moaşă superioară în maternitatea Institutului Mamei şi Copilului, pentru că ne-a acceptat, întotdeauna fiind gata să ajute şi să discute cazurile dificile.
La fel, aducem mulţumiri speciale coordonatorului de programe din domeniul Sănătăţii Mamei şi Copilului din cadrul biroului regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – doamnei Larisa Boderscova, pentru susţinerea proiectului nostru şi asistenţă în implementarea acestei colaborări.
Întreaga noastră echipă de consultanţi speră ca această muncă comună are un viitor care să ofere şanse la o alăptare de succes cât mai multor copii din ţară, pentru că anume primele zile după naştere au un rol crucial. Credem că împreună cu echipa maternităţii suntem o adevărată forţă!

Impresiile consultantelor Mămica Alăptează despre colaborarea și serviciile de voluntariat în incinta Institutului Mamei și Copilului:

Olga Gutium
consultant superior în alăptare
co-fondatoarea MA 
foto: Irina Spinei
„De regulă, ne confruntăm cu situaţia în care ataşarea bebeluşului la sân nu e atât de uşoară cum pare la prima vedere, şi de fiecare dată, după o astfel de consultaţie, auzim cuvinte de recunoştinţă cum ar fi: „Mulţumim, acum alăptarea a devenit mult mai uşoară și plăcută!”, iar aceasta ne face să primim o adevărată plăcere de la lucrl nostru. Deoarece fiecare consultant are cunoştinţe relevante în domeniul psihologiei, de cele mai multe ori mamele primesc de la noi și asistenţă pur psihologică sub formă de sprijin şi acceptare a situaţiei dificile prin care trec aceastea.”




Alina Șmurun
consultant superior în alăptare,

co-fondatoarea MA
Președintele "Asociației Naționale pentru Susținerea Alăptării"
foto: Irina Spinei
„Pentru mine, maternitatea a fost mereu un loc special. Un loc cu augur misterios. Este foarte interesant să lucrezi între acești pereţi, dar şi cumva magic prin posibilitatea de a influenţa poziiv viaţa omului chiar de la început. Situaţiile cu care ne confruntăm sunt foarte diverse. Se întâmplă să întâmpin cazuri pe care nu le-am avut niciodată în afara maternităţii. Împreună cu echipa întotdeauna ne străduim să ajutăm cât este posibil. Dar dacă situaţia poate fi îmbunătăţită câtuşi de puţin, atunci aceasta devine o contribuţie semnificativă în procesul de alăptare şi un sprijin enorm pentru cuplul mamă-copil.”


Ludmila Carcaliceva
consultant în alăptare
foto: Irina Spinei
„Pentru mine, să lucrez în maternitate este foarte interesant ca şi consultant, dar şi ca om. Aici întâmpin diverse situaţii, care, de altfel, pot fi soluţionate imediat, spre bucuria mamei şi a consultantului. Aceasta reprezintă o bună oportunitate de a oferi ajutor specific, de a furniza informaţii, de a risipi mituri legate de alăptare, de a ajuta mama să creadă în propriile forţe. Este la fel de important că există oportunitatea de a lucra cu moaşe şi medici competenţi, astfel încât profesia noastră să devină tot mai fiabilă şi recunoscută.”



Natalia Zabudscaia
consultant în alăptare
foto: Irina Spinei
„Pereţii maternității – iată ce îl înconjoară pe nou-născut în primele ore după naştere. Şi prima întâlnire cu această lume, cu mama şi tata, se întâmplă cel mai adesea anume acolo. Maternitatea reprezintă, astfel, casa în care are loc întâlnirea mult aşteptată. Mamele fericite, dar şi uşor speriate, tații şi bunicile îngrijoraţi, medicii, moaşele şi asistentele medicale – fiecare îşi îndeplineşte rolul, iar viaţa şi munca sunt în plină desfăşutarare, şi zi şi noapte.
Timp de trei luni, vizitând saloanele, discutând cu mamele, explicând nuanţele alăptării şi îngrijirii bebeluşului, am realizat că rolul nostru de consultanţi este la fel de important ca şi a celorlalţi lucrători medicali. De altfel, aceştia au o groază de lucru (credeţi-ne pe cuvânt, e ceea ce am văzut şi cunoaştem), de aceea ei nu sunt în stare să acorde mult timp şi atenţie fiecărei proaspete mămici, deseori nu o reuşesc fizic.
Această muncă îmi aduce multă satisfacţie. Sper că colaborarea noastră va continua şi va aduce rezultate pozitive.”

Oxana Lacoia
consultant în alăptare
foto: Irina Spinei
„Eu văd munca în maternitate drept o oportunitate din care învăț să interacţionez cu personalul medical în tandem, în armonie şi nu în contradicţie. Astfel, asistenţa acordată mamelor care alăptează va fi mult mai eficientă. Am fost primiţi cu bunevoinţă atât de mame, cât şi de personalul medical. La început a fost surprinzător, iar acum este foarte plăcut. Pentru că o atitudine prietenoasă este cheia spre o colaborare fructuoasă.
Consilierea în maternitate reprezintă contact permanent cu un număr mare de femei, care se află în diferite stări emoţionale. Uneori, în astfel de situaţii este nevoie nu doar de ajutor practic cu alăptarea, dar şi de cuvinte de susţinere şi empatizare.

Sper că activitatea mea în cadrul secţiei de maternitate va oferi beneficii nu doar femeilor care vor să alăpteze, dar şi va aduce la un nou nivel colaborarea între consultanţi în alăptare şi instituţiile medicale.”

Комментариев нет: