вторник, 14 марта 2017 г.

„Decalogul unei mame” din inima Nadiei Darie

 „Decalogul unei mame” din inima 

Nadiei Darie

Nadia Darie este editor la cel mai popular site pentru femei din Moldova, www.ea.md. Acum 5 ani, Nadia a devenit mama unui băiețel, iar peste 3 ani viața i-a mai dăruit un fiu. Alături de soțul său, îi crește pe fiul mai mare - Ionuț și pe mezinul casei – Matei. Nadia este o mamă foarte activă și încearcă să le împace pe toate câte le are de împăcat o femie și o mamă. Cum îi reușește? Poate îi descoperim secretul în decalogul pe care l-a scris pentru proiectul Mămica Alăptează – „Decalogul unei mame”.


„Decalogul unei mame” din inima Nadiei Darie

Porunca I - Copiii sunt florile vieții. Ei vin în viața noastră, ne-o fac foarte fericită, iar apoi pleacă în lumea mare. Să avem grijă de ei, dar să nu uităm să avem grijă și de noi, de soțul/soția, relația de familie și de cuplu pe care o avem - ea rămâne mereu!
Porunca II - Tot ce fac este copiat sau imitat de ei, deci am grijă în primul rând de mine! Nu se referă doar la relația cu ei sau doar acasă, e valabil în orice circumstanță.
Porunca III - Copiii au regim, pe care în mod ideal trebuie să îl respectăm. Orice abatere de la acest regim ne costă, în primul rând, pe noi, părinții: timp, nervi și iarăși nervi. În aceste condiții, nu vom alunga oaspeții din casă sau închide brusc totul de dragul somnului sau al altei activități. Putem face excepții și, mai mult decât atât, îi putem obișnui cu gălăgie, socializare, condiții nu tocmai ideale pentru somn.


Porunca IV - Copilul trebuie să vadă în părinte un prieten, un prieten cu autoritate. Comunicarea și jocul cu ei sunt esențiale, la fel ca și trasarea limitelor de comportament sau acțiune - aici cuvântul părintelui trebuie să cântărească și să nască respect.
Porunca V - Nu ofer nimic copiilor până nu am testat personal: fie mâncare, fie joc, fie altceva.
Porunca VI - Până nu se va frige, nu va înțelege că e fierbinte. Îl las pe copil să încerce, supravegheat de unul dintre părinți.
Porunca VII - O zi = o activitate cognitivă / o carte / un joc / un cuvânt nou / un fruct. Sunt 5, mă strădui măcar 2 să fie seara bifate! (În zi obișnuită, când ei merg la grădiniță. Deci acesta e aportul meu, nu pun la socoteală ce au făcut acolo).
Porunca VIII - Încerc să le educ bunul gust, dar nu mă impun. Dacă preferința vestimentară e deocheată, spre exemplu, doar îl rog să se mai admire o dată în oglindă - în rest - Voia lui, Împărăția lui!
Porunca IX - Inventivitate și creativitate - am înțeles că nu am timp de odihnă și m-am împăcat cu asta deja.


Porunca X - În casă regulile sunt stabilite de maturi și respectate de toți, inclusiv copii. Cei din urma pun reguli doar în jocurile lor și nu le schimbă pe parcurs!



Комментариев нет: