понедельник, 20 июня 2016 г.

Alăptarea și disfuncțiile glandei tiroide

Alăptarea și disfuncțiile glandei tiroide

foto: mama12.ru

Disfuncțiile glandei tiroide este o afecțiune pe larg răspândită în zona noastră geografică. La etapa de planificare a sarcinii, a gestației și a alăptării, mamele ar trebui să fie de două ori mai precaute în acest sens. Deseori însă acestea nu știu dacă este compatibil tratamentul glandei tiroide cu alăptarea și neglijează acest aspect, însă acest lucru poate fi dăunător atât pentru mamă, cât și pentru copil. Mămica Alăptează a solicitat părerea medicului endocrinology – Stepan Șuparski pentru a aduce claritate în jurul acestui subiect.

O femeie care a luat tratament pentru hipotiroidie în timpul sarcinii, poate continua acest tratament și după naștere, în timpul alăptării?
Hipotiroidia reprezintă de fapt o reducere funcțională a glandei tiroide. Această afecțiune se tratează cu preparatul – Tiroxină. Este foarte importand dacă hipotiroidismul a fost depistat până sau în timpul sarcinii. Dacă până la graviditate atunci în timpul sarcinii doza de Tiroxină va fi crescută cu 50%, după naștere femeia va reveni la doza de până la sarcină. Dacă hipotiroidia a apărut în timpul sarcinii, de regulă administrarea preparatelor medicamentoase se anulează după naștere.

Stepan Șuparski
Dacă hipotiroidismul a fost depistat până la sarcină sau în timpul alăptării, administrarea de Tiroxină este obligatorie pentru mama care alăptează. Tiroxina este compatibilă cu alăptarea. Funcția glandei tiroide la copil este independentă de cea a mamei și de administrarea de către aceasta a Tiroxinei. În același timp femeilor care alăptează le este recomandată administrarea de Caliu Iodat (Iodomarin). Acest preparat este necesar pentru o bună  funcționare a glandei tiroide a copilului.


Cât de frecvent sunt necesare analizele pentru a ajusta doza de medicamente? 
Frecvența va fi stabilită de către medicul endocrinolog în cadrul consultației. Dar în general dacă o femeie a administrat Tiroxină în timpul sarcinii, iar după naștere a încetat să o facă; este recomandat ca peste 3 luni după naștere aceasta să repete analiza de sânge la hormonii TTG și T4.


În caz de hipertiroidie, o femeie care alăptează poate urma un tratament medicamanetos în acest sens?
Da, o femeie care alăptează poate urma un tratament împotriva hipertiroidiei. Desigur că acest lucru se face cu acordul medicului endocrinolog. La început se presciu doze mici de medicamente, împărțite în 2-3 administrări.


În cazul în care este necesară o intervenție chirurgicală la nivelul glandei tiroide, cum va proceda o mamă care alăptează?
Acest caz necesită o abordare individuală. Dacă nodul glanei tiroide este mai mare de 12mm, este recomandată puncția și numai după această procedură se ia o decizie în privința intervenției chirurgicale. Dacă totuși este necesară o intervenție chirurgicală la nivelul glandei tiroide, femeia poate continua să alăpteze. De regulă mamele alăptează copii imediat înaitne de intervenție și revin la alăptare după 1-2 zile în urma acesteia. Este foarte important ca chirurgul și anesteziologul să fie la curent cu faptul că femeia alăptează și că vrea să revină la alăptare cât mai curând posibil.

foto: aif.ru

Care sunt riscurile administrării necontrolate de preparate cu iod, cum pătrund acestea în laptele matern și ce efecte au asupra copilului? Mai ales când vine vorba de preparate precum Betadin.

Iodul este un microelement foarte important pentru o bună funcționare a glandei tiroide. Este recomandat femeilor să administreze preparat de Caliu Iodat (Iodomarin) în o doză de 200 micrograme pe parcursul la toată durata alăptării. În același timp administarea necontrolată a iodului, inclusiv aplicarea de comprese cu iod, pot avea urmări grave.
  

Este ecomandat femeilor care alăptează să se abțină de la aplicarea de preparatelor de iod pe piele (precum Betadin), deoarece prin peiele iodul se absoarbe în organism și ajunge în laptele matern și poate provoca disfuncții grave ale glandei tiroide la copil. De pe suprafața epiteliului în organismul uman ajung doze mult mai mari decât din administrarea de preparate cu scop profilactic.


Ce credeți despre alăptarea pe parcursul a 2-3 ani? Există vreun risc în acest sens pentru funcția glandei tiroide?
Este alegerea fiecărei femei în parte. Pentru funcționarea glandei tiroide nu există nici un risc în acest sens.





De reținut:
! Alăptarea și tratamentul disfuncției glandei tiroide, chiar și intervențiile chirurgicale sunt compatibile.
! Unguentele cu iod și aplicarea de iod pe piele, precum și a preparatelor precum „Betadin” sunt contraindicate în timpul alăptării.
!Ese foarte important  și pentru mamă, dar și pentru copil ca la etapa de palnificare a sarcinii, a gravidității în sine și a alăptării femeile să administreze preparate de Caliu Iodat și să își trateze disfuncțiile glandei tiroide la indicația mediclului.





Stepan Șuparski
endocrinolog

Centru Medical "Top Med Consult"
Chișinău: luni, miercuri, vineri
Centru Medical "Pro Diagnostic"
Ungheni: sâmbătă

Programări: 069182323


Комментариев нет: