суббота, 27 июня 2015 г.

Procedurile de îngrijire și înfrumusețare. Care sunt permise și care nu în perioada alăptării?

Procedurile de îngrijire și înfrumusețare. Care sunt permise și care nu în perioada alăptării?

foto: antiqul.wordpress.com

Perioada alăptării nu ne rupe nicidecum de viața normală, obișnuită. Totuși atunci când este vorba de proceduri de îngrijire și înfrumusețare, mamele se tot întreabă ce au voie să facă și ce nu, atât timp cât își alăptează micuții. Puteți beneficia în continuare de multe dintre aceste proceduri, totuși există și anumite restricții. 



Mămici din comunitatea „Mămica Alăptează”, ne-ați întrebat ce aveți voie și ce nu, iar noi vă răspundem cu mare drag. În acest sens am solicitat opinia profesionistă a consultantei în alăptare Olga Gutium și a medicului stomatolog Ludmila Viscun.

1.      Îngrijirea părului.
Olga Gutium-
consultant în alăptare
Orice proceduri de îngrijire a părului, fie că e vorba de vopsirea lui cu amoniac, de utilizarea lacului de păr sau de ondularea chimică, trebuie să se petreacă în încăperi foarte bine aerisite, încât mama să nu inhaleze vaporii de amoniac sau oricare alte substanțe.

2.     Îngrijirea unghiilor
Când e vorba de îngrijirea unghiilor, se aplică aceeași regulă valabilă și pentru îngrijirea părului. Fie că vă vopsiți unghiile cu ojă, ojă-gel sau le acoperiți cu gel, toate aceste proceduri trebuie făcute într-o încăpere bine aerisită.

3.     Epilare definitiva
Epilarea cu ceară, zahăr și cea permanentă (electroepilarea sau epilarea cu laser) sunt permise în perioada alăpării și nu dăunează nici într-un fel alăptării și laptelui în sine.

4.     Masaj anticelulitic/ terapeutic
Mesajul terapeutic este permis femeilor care alăptează, masajul spatelui la fel (există un mit că nu e permis). Important este ca mama să ia o poziție care ar evita presiunea asupra sânilor. În acest sens, puteți pune sub piept o pernă. 
Când vine vorba de masajul anticelulitic, pentru siguranța mamei care alăptează, e bine ca cremele anticelulitice să fie cumpărate în farmacii și să vă convingeți că sunt sigure pentru situația dvs. (vedeți prospectul), căutați creme anticelulitice în secțiunea pentru gravide.
Conform ultimelor studii, procedurile destinate scoaterii de toxine din organism, precum împachetările, sunt compatibile cu alăptarea. Totodată aveți mare precauție la timpul de loțiuni sau creme folosite în acest scop, le puteți utiliza doar dacă sunt permise și admise și pentru perioada sarcinii.

5.     Anestezii locale
Anestezia locală nu pătrunde în circuitul sangvin și în laptele matern în cantități considerabile, de aceea este compatibilă cu perioada alăptării. Dacă ați suferit o anestezie locală (spre exemplu la stomatolog), puteți alăpta copilul în mod obișnuit de îndată ce veniți acasă, fără ca să stoarceți sânul sau să așteptai să treacă mai mult timp.

6.     Albirea chimică a dinților
Ludmila Viscun-
medic stomatolog
Albirea chimică a dinților nu este recomandată în primul an de lactație. „În primul an de după naștere și, respectiv, cu condiția că mama alăptează, dinții femeii sunt foarte fragili, de aceea această procedură este mai bine să fie amânată pentru cel puțin al doilea an de alăptare”, ne spune medicul stomatolog Ludmila Viscun.

7.     Proceduri cosmetice 
Procedurile cosmetice ca piling-ul facial, curățarea tenului, trebuie să fie făcute de un specialist calificat, cu instrumente sterile și cu utilizarea cosmeticii de cea mai înaltă calitate, fără conținut de acid salicilic. 
! Mezoterapia este interzisă în perioada alăptării.

 8.    Creme antivergeturi
Specialiștii au păreri împărțite referitor la utilizarea cremelor antivergeturi în perioada alăptării. Unii specialiști susțin că aceste creme trebuie folosite nu mai devreme de 6 luni de după naștere, alții spun că ele sunt sigure atât în perioada sarcinii, cât și în cea a alăptării.

9.     Tatuajele
Cerneala utilizată pentru efectuarea tatuajelor nu dăunează defel alăptării. Totuși, atunci când decideți să vă „desenați” corpul în acest mod, trebuie să știți că vă supuneți unui risc foarte mare de infecții. Dacă hotărâți să vă faceți un tatuaj în perioada alăptării, asigurați-vă că instrumentele cu care lucrează specialistul sunt sterilizate corespunzător. Pentru a diminua riscul infectării în perioada de cicatrizare, respectați în tocmai recomandările meșterului tatoo.  Totuși majoritatea specialiștilor tatoo vă vor recomanda să veniți după un tatuaj după ce încetați alăptarea.

11.  Sport
Referitor la sport aproape că nu există restricții. Totuși trebuie să respectați două reguli: în primul rând efortul trebuie să crească treptat, în al doilea rând exercițiile efectuate nu trebuie să fie traumatizante pentru sâni. Puteți începe să practicați sportul nu mai devreme de 6 săptămâni de după naștere. Aveți grijă și de cantitatea de apă băută; odată ce pierderi de lichide sunt mai mari în timpul sportului, respectiv consumați mai multă apă.
Ce ține de sportul profesionist, care presupune efort fizic considerabil, ar fi mai bine să-l începeți a practica după 9 luni ale copilului, ca, în cazul în care sportul va scădea din cantitatea laptelui, copilul să poate primi caloriile necesare din mâncarea solidă.

12.  Bronzatul și scăldatul în piscină/mare
Puteți să vă scăldați în bazin, mare, ocean, oriunde. Excepție face doar cazul când aveți crăpături la nivelul mameloanelor. În acest caz așteptați ca acestea să se vindece. Dacă vă scăldați într-o piscină în care apa este prelucrată cu clor, atunci înainte de alăptare trebuie să faceți un duș pentru a clăti clorul de pe mameloanele.  Bronzatul nu are nici o restricție în perioada alăptării.

13. Sutien cu sârmă
Sutienele cu sârmă ar fi mai bine de evitat până când se instalează lactația, cel mai bine până la 6 luni ale copilului. După 6 luni puteți să purtați sutiene cu sârmă, doar dacă acestea nu vă provoacă disconfort și nu traumează sânul (ex: vânătăi).





Anastasia Popescu

Комментариев нет: